Minns 2012

Copyright Lena Gillstedt
Vårfrukyrka Viggeby 17,
745 91 Enköping   
E-post
+46 (0)171447212, + 46 (0)707167636

Reunion Tristan Amor Viola Dea Ailie Ruben Yla Inca Aiven Zahara Rubendotter Freya Gitte

Att byta år är att se tillbaka o minnas. Och nog är 2012 ett år som sent ska glömmas, det lär bli svårslaget! 2012 var året jag firade 20 år med kleiner münsterländer och det tyska KlM-Verband firade hela 100 år! Och som det firades! I månadsskiftet juni/juli deltog vi på det internationella Bundes-Zuchtschau i Ibbenbüren med ett gäng hundar o träffade goda vänner från alla möjliga länder, och till hösten fortsatte firandet på det internationella Bundes-HZP i Billerbeck!

Året började med en fin kull på 8 valpar som föddes i januari, samma kombo som min fina Yla kommer ur, Tristan som far och Daggi till mor.
Samtidigt gjordes
VJP förberedelser, som vanligt var det si o så med tillgången på hareländena så vi var väl sådär förberedda när det var dags att åka i april. Men det var rekordmånga Gråsidingar som startade och alla lyckades bli godkända med äran i behåll!
Grattis Aiven, Ailie, Arlina, Arela, Zahara, Zoom, Zinnia, Zappy och Ruben-dottern Conna till beståndna VJPn, lite extra grattis till Aiven för 2:a platsen i Ranglistan, till Zinnia för högsta poängen samt Zoom, Zahara och Conna till deras Spurlaut och Lautjagernachweis. Ailie fick nöja sig med ett Laut an Reh och Zappy och Arela med Sil!

Under våren fick också Vejde i Norge CK o BIM på utställning, Zoom åkte på MH, vilket gick galant, och Arlina vann Schweissprove i DK!
Som kuriosa var vi i maj också med på Cavaliersällskapets 40-årsjubileumsutställning med mina fina veteraner “Mimmi” 13 år och “Kvitter” 8 år varav den första blev BISveteran ena dagen o den andra kom 2:a av alla veterantikar bägge dagarna:-)

På försommaren förlorade vi vår gamla trotjänare Cirrus, han blev nästan 14 år och det gick så fort, så fort. Han kommer alltid att ha en väldigt speciell plats i våra hjärtan, inte minst för att han har varit vår enda hane! Han lever nu vidare hos oss i sitt fina barnbarn Ailie!

Den internationella BZS i Ibbenbüren var en otrolig upplevelse, med fler hundra KLM anmälda till utställningen och ett 70-tal hanar till Deckrüdeparaden!. Och den blev inte mindre minnesvärd då samtliga tre tikar jag hade anmält placerade sig i de mycket stora klasserna. Unga Ailie som Anita förtjänstfullt visade kom på 3e plats av 18 tikar i Jugendklasse, Angelicas Zahara som var anmäld i Öppen klass lyckades få V/V och komma hela 2a bland över 40 tikar, och slutligen Yla fick SG/V och kom på 4e plats av 25 i Gebrauchshundeklasse.
Så hela tre av de åtråvärda o urtjusiga statyetterna föreställande en KlM med and i munnen släpade vi hem:-)
De bägge grabbarna Vejde med SG/SG och Aiven med G/SG deltog också förtjänstfullt:-)
Och
fine duktige Ruben visade upp sig bland alla avelshanarna!! Glädje var också att se Rubens dotter Gitte från Holland visa upp sig i Jungstenklasse med VV, och att få träffa så många nya och gamla bekantingar:-)

Sommaren gick sen åt till HZP-träning och en hel del utställningar faktiskt, det var länge sen jag åkte på sommarutställningar, Vi var iväg med Paxi på några stycken och kunde snart kalla henne SEUCh J Gråsidingens Pellia istället!! Sen tog jag Yla på hela tre stycken utställningar med 3xCERT & BIR som resultat och det var vad som krävdes för att kvittera ut ett SEUCh ytterligare....:-)
Fler Gråsidingar åkte på utställningar, Zinnia fick Exc o CK i Herrfallet, Zink fick Exc o CK o blev BH-2 på Riksutställningen, Zahara plockade hem ett antal BIR och BIG-placeringar, och likaså ZigZag på Gotland, BIR o BIG-3.

När sommarens utställningar var till ända kvarstod årets stålbad, HZP med Ailie! Jag visste att hon var väl förberedd och hon är en riktig arbetsmyra som sällan hittar på galenskap, men att det skulle gå SÅ dj-a bra kunde jag väl inte ana, prov är ju alltid prov. Att hon skulle dra ihop den högsta poängsumman någonsin utdelad i Schwaben och vi skulle stå som Suchensieger när dagen var slut, var ju mer än man vågat drömma om! Att jycken faktiskt gjorde allt precis lika bra på provet som på träning:-) Det blir en dag mycket svår att glömma...och extra kul var att jag fick dela den med Anita som ju har Ailies far Dux! Vi var lika stolta bägge två tror jag över vårt gemensamma “barnbarn”.

Bara ett par veckor senare var det dags att åka tillbaka till Tyskland, till 100-årsjubileumet i Billerbeck, där Aiven och Arlilna skulle starta på det internationella B-HZPt! Ytterligare en helg med mycket intryck och trevligt umgänge, och MASSOR av KlM in action! Aiven fick med sig ett fint “B-HZP bestanden” och Laut am Kanin! Arlina fick en massa fantastiska 11or i fältmomenten men hade tyvärr för kul med släpkaninen. Ett nederlag är nesligt, men det är lätt att glömma vilka stora krav ett HZP ställer på så unga hundar (och inte minst förarna), det är snarare ett smärre underverk med alla dem som består provet.

I sommarens sista sekund hakade några fler Gråsidingar på HZPträningen och Zigzag, Zinnia och halvgråsidingen, Rubendottern Conna tränade som små bävrar från augusti och framåt. Det höll hela vägen för Zigge o Conna som återvände från en genomregnig oktoberhelg i Lübeck med HZP bestanden, varav Conna även som Suchensieger (med två Suchensiegers i träningsgänget måste vi ju ha gjort något rätt med både avel och träning)!!! Zinnia missade tyvärr en vattenapport, men modigt att försöka!

Två Gråsidingar som redan tidigare år klarat av sina tyska prov med den äran - Silja och Xenofon har under året också plockat hem varsitt 1a pris i ÖKL på Markpröve i DK och båda har under året gjort avelsdebut i Dk, Xenofon som pappa till två kullar med välmeriterade tikar och Silja fick under hösten sin första kull, pappa var Vicco vom Fuchseck! Silja har också plockat 2 CERT och Xenofon res-CERT.

Under hösten har vi sen kunnat glädas åt jaktrapporter från när o fjärran, framför allt Z- o A-kullarna som hade sin första riktiga säsong men inte helt förvånande har en hel del stordåd utförts även av Daggis unga valpar födda i januari, Svea, Billon o Anton har ständigt återkommit med bilder o historier på FB framför allt.

Tips till valpköpare som jag ännu inte har kontakt med på FB, hör av er med en vänförfrågan, ett mycket praktiskt sätt att ha kontakt på ett smidigt sätt.

Året avslutades med att Daggi fick sin antagligen sista kull valpar, med VJP HZP Sil Gråsidingens Qvanne, 7 härliga illbattingar föddes den 23 oktober. Och därmed hade vi att göra - förutom jobb, skola, jakt - ända fram till dagen före julafton!!

Jag önskar alla nya o gamla Gråsidingar med hussar o mattar en riktigt god fortsättning på 2013!
 

B-kullen
Aili Aiven Zahara VJP Bestanden Älskade Cirrus, morfar... Zahara 2:a!! Yla SEUCh Billon ung skicklig apportör!
Ailie Suchensieger! Xenofon, 1a Markpröve! Zigge!
C-kullen
Vackra Zahara kan annat oxå...

Zinnia VJP-träning ...till sin lika som bär-dotterdotter Ailie :-) Amor o Dea reunion! Paxi SEUCh Billon igen! Svea Tjäder för en 8-9månaders! Dea !
Scruffan Vallmo Jippan Astrid o Viola

 

Andra sidan av Zahara, SV 2012!Zoom dubbelt uppArlina Schweissvinnare!

Anton, 11 mån!Vallmo Tessa - Prinsessa på grisSilja Cert nr 2